Passa al contingut principal

Cake au Citron de Pierre-Hermé

Un Cake pels amants de la Llimona.

Recepta de Pierre-Hermé.



A casa dels meus pares hi ha un llimoner de més de 40 anys, pot semblar quelcom normal, però a mi em sorprèn perquè sempre té llimones, un no parar de llimones !!.  L'altre dia la meva mare ens va dur un sac ple,  quina mare la meva mare...
Quan miro les llimones i penso en un Cake només em puc imaginar el Cake au Citron de Pierre-Hermé. Un intens però intens cake amb almívar de Llimona, cruixent per fora i altament explosiu al seu interior.
Pots trobar la recepta del pastisser Pierre-Hermé al seu compte d'instagram, hi té un video pas a pas. Amb les llimones de proximitat i ecològiques de la meva família farem el Cake au Citron de l'Empordà, un cake " fait a la maison" !!

TIPS:

* les quantitats de la recepta original les he adaptat a la mida del meu motlle de cake, l'allargat de 20-23 cm per 10 cm.
* untarem generosament amb mantega el motlle.
*Necessitarem varilles de mà elèctriques.
* utilitza ous tamany L.
* tots els ingredients els trobaràs facilment, si pots, afavoreix el comerç de proximitat.
* cal pesar tots els ingredients abans de començar.
* la recepta porta alcohol, encara que sigui poca quantitat cal advertir als teus convidats.
A casa, habitualment no hi tenim cap tipus de beguda alcohòlica, però ja fa temps vaig trobar la solució per algunes de les receptes. Al barri vell de Girona, al costat de l'Ajuntament, hi ha un comerç emblemàtic de begudes, que a part de vendre el format tradicional, tenen quasi de tot en format mini,  els típics " botellins", d'aquesta forma puc ser fidel a la recepta original del Cake.

INGREDIENTS:

90g mantega
250g de farina
8 g de llevat químic tipus Royal
un xic de sal
270g de sucre glaç
ratlladura de 2 llimones
4 ous tamany L (200 g)
125g de créme fraiche ( habitual la marca President)
20g de Ron blanc
Opcional trossets de llimona confitada.

Ingredients per l'almívar:

50g d'aigua
50g de sucre blanc normal
la ratlladura d'una llimona
50g suc de llimona
(*utilitza les llimones que ja hem ratllat)



RECEPTA:

Prescalfar el forn a 180 graus, pesa tots els ingredients.

En un cassó petit i posem la mantega i al foc, ha de quedar fosa. Reserva, deixa refredar.

En un bol posa la farina el llevat i la sal, reserva.

En un bol gran posa el sucre i la ratlladura de les llimones, a mà barreja per tal que el sucre absorbeixi els aromes de la llimona.
Ara afegirem els ous, i amb les varilles elèctriques cal batre durant uns 8 minuts, ha de doblar el volum i blanquejar. Amb dos tandes afegirem la crème fraiche,  continuarem batent 2 minuts més.  Mentres anem batent afegirem el Ron blanc. 
A partir d'aquí només utilitzarem l'espàtula, afegirem en tres tandes la farina amb el llevat i la sal. Cal realitzar moviments suaus, cal anar amb calma. Quan estigui ben integrat afegirem la mantega fosa, de mica en mica anem fent de forma envolvent amb l'espàtula.

Ja podem bolcar la massa al motlle i enfornar, temps aproximat 60 minuts.
ATENCIÓ> als 30-35 minuts obrirem el forn i amb un ganivet afilat farem un tall transversal al llarg del cake. Tornem al forn el temps restant, i cap als 45-50 minuts vigilem atentament.  
Mentrestant preparem l'almívar, posem al foc un cassó petit amb tots els ingredients. Ha d'arrencar el bull, aproximat uns 10 minuts vigilem, cal mantenir calent però que no es cremi.




Hem de desmmotllar el Cake en calent,  atenció no et cremis. Ja podem anar fent pinzellades amb l'almívar, comencem pels laterals llargs posant el Cake de costat, despres part superior i costats curts.



Aquest proces amb l'almívar farà que el nostre Cake es conservi millor, serà un xic cruixent per fora amb molta intensitat de llimona al mossegar. Cal deixar refredar completament abans de posar a la nevera, et recomano que t'esperis a l'endemà per provar-lo, encara serà millor.
Et recordo que em pot deixar un comentari o enviar missatge, i si tens un moment pots passar pel meu compte d'instagram @cakeblanch i deixar-me un ❤️ o comentari. Si fas la recepta recorda etiquetar-me a mi i al mr Pierre-Hermé, geni de la recepta Cake au  Citron.


Text i fotos de @cakeblanch

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Zebra Bundt Cake

BundtCake animal print. Un Bundt fantàstic per sorprendre. El 15 de novembre és el dia del Bundtcake,  aquests cakes que es fornejen amb els marevellosos motlles d'alumini Bundt amb la ximeneia al centre. Fa uns tres anys vaig adquirir el meu primer, de la casa NordicWare, vaig triar un model que en diuen Vintage Star, i encara ara tan enamorada com el primer dia.  Els coneixes ?? tenen formes que semblen impossibles de desmmotllar per cada estació de l'any o festa especial.  Aquest és de 2,5 litres de capacitat i al ser gran m'agrada fer-lo servir quan som molts a casa. Un Bundt de vainilla i cacao, un cake molt lleuger, que  ens resoldrà alguns esmorzars al llarg de la setmana...   Per poder fer el print de Zebra necessitem una massa més líquida que un cake marmolat habitual i no utilitzarem mantega, tampoc utilitzarem bicarbonat perque fer el print requereix un xic més de temps abans d'enfornar. INGREDIENTS: 275 ml de llet 200 ml oli suau d'oliva 4 ous grans L 15

Cake doblement especiat

Canyella, gengibre i cacao... Cake doblement especiat. Si has triat aquesta entrada del Blog et felicito !! Ets dels que tenen un bon olfacte, una recepta de Cake com aquesta és difícil de trobar!!  Possiblement la recepta perfecta a l'estil d'un Cake de quatre quarts, però sense rovell d'ou. Per coure el Cake he utilitzat una flamera en desús de la meva mare, però m'enamora  la forma, ( encara recordo els flams dels diumenges... )!! Per elaborar aquest Cake doblement especiat  només cal mantenir l'ordre alhora d'incorporar els ingredients.  Som-hi !! INGREDIENTS: - 3 clares d'ou, aprox 90-95g - 45g de llet tèbia - 1 cullerada sopera de Ron o Brandy. - 150g de farina  de tot ús - 150g de sucre blanc - 6g de llevat químic , tipus ROYAL. - 1 cullaredeta de Canyella en pols (  i un xic més pel motlle) - 1/2 cullaredeta de gengibre en pols - 1 cullaredeta  de cacao en pols , tipus VALOR. - un pessic de sal - 170g de mantega ( i un xic més pel motlle)

Panellets de tardor

Panellets de Tot Sants ... Els meus preferits d'ametlla, coco i xocolata 70% cacau ... Ja són Fires de Girona i això ens anuncia que hem de procurar tenir a punt els Panellets. Habitualment preparo el massapà un parell de dies abans del 1 Novembre -Tot Sants,  segons el temps que disposi vaig preparant i afegint sabors i els enfornem a demanda. Quasi bé tot organitzat com una empresa, perquè durant la setmana de Fires no falti a casa aquest dolç tan típic!! Comencem pels ingredients del MASSAPÀ  : Aproximadament uns 40 a 45 panellets. Massapà bàsic : - 250 g farina d'ametlla - 200 g de sucre granulat blanc - ratlladura d'una llimona - 40 g d'aigua -  beina de vainilla (opcional) Ingredients per afegirs els diferents sabors : - 50 g de coco ratllat - 50 g de xocolata mínim 70 % cacao - 50 g d'ametlla "granillo " o  palets. - un xic sucre blanc per arrebossar - drops de xocolata negra Tots els ingredients els compro al mercat del Lleó de Girona. M'encan