Un Cake pels amants de la Llimona.
Recepta de Pierre-Hermé.
A casa dels meus pares hi ha un llimoner de més de 40 anys, pot semblar quelcom normal, però a mi em sorprèn perquè sempre té llimones, un no parar de llimones !!. L'altre dia la meva mare ens va dur un sac ple, quina mare la meva mare...
Quan miro les llimones i penso en un Cake només em puc imaginar el Cake au Citron de Pierre-Hermé. Un intens però intens cake amb almívar de Llimona, cruixent per fora i altament explosiu al seu interior.
Pots trobar la recepta del pastisser Pierre-Hermé al seu compte d'instagram, hi té un video pas a pas. Amb les llimones de proximitat i ecològiques de la meva família farem el Cake au Citron de l'Empordà, un cake " fait a la maison" !!
TIPS:
* les quantitats de la recepta original les he adaptat a la mida del meu motlle de cake, l'allargat de 20-23 cm per 10 cm.
* untarem generosament amb mantega el motlle.
*Necessitarem varilles de mà elèctriques.
* utilitza ous tamany L.
* tots els ingredients els trobaràs facilment, si pots, afavoreix el comerç de proximitat.
* cal pesar tots els ingredients abans de començar.
* la recepta porta alcohol, encara que sigui poca quantitat cal advertir als teus convidats.
A casa, habitualment no hi tenim cap tipus de beguda alcohòlica, però ja fa temps vaig trobar la solució per algunes de les receptes. Al barri vell de Girona, al costat de l'Ajuntament, hi ha un comerç emblemàtic de begudes, que a part de vendre el format tradicional, tenen quasi de tot en format mini, els típics " botellins", d'aquesta forma puc ser fidel a la recepta original del Cake.
INGREDIENTS:
90g mantega
250g de farina
8 g de llevat químic tipus Royal
un xic de sal
270g de sucre glaç
ratlladura de 2 llimones
4 ous tamany L (200 g)
125g de créme fraiche ( habitual la marca President)
20g de Ron blanc
Opcional trossets de llimona confitada.
Ingredients per l'almívar:
50g d'aigua
50g de sucre blanc normal
la ratlladura d'una llimona
50g suc de llimona
(*utilitza les llimones que ja hem ratllat)
RECEPTA:
Prescalfar el forn a 180 graus, pesa tots els ingredients.
En un cassó petit i posem la mantega i al foc, ha de quedar fosa. Reserva, deixa refredar.
En un bol posa la farina el llevat i la sal, reserva.
En un bol gran posa el sucre i la ratlladura de les llimones, a mà barreja per tal que el sucre absorbeixi els aromes de la llimona.
Ara afegirem els ous, i amb les varilles elèctriques cal batre durant uns 8 minuts, ha de doblar el volum i blanquejar. Amb dos tandes afegirem la crème fraiche, continuarem batent 2 minuts més. Mentres anem batent afegirem el Ron blanc.
A partir d'aquí només utilitzarem l'espàtula, afegirem en tres tandes la farina amb el llevat i la sal. Cal realitzar moviments suaus, cal anar amb calma. Quan estigui ben integrat afegirem la mantega fosa, de mica en mica anem fent de forma envolvent amb l'espàtula.
Ja podem bolcar la massa al motlle i enfornar, temps aproximat 60 minuts.
ATENCIÓ> als 30-35 minuts obrirem el forn i amb un ganivet afilat farem un tall transversal al llarg del cake. Tornem al forn el temps restant, i cap als 45-50 minuts vigilem atentament.
Mentrestant preparem l'almívar, posem al foc un cassó petit amb tots els ingredients. Ha d'arrencar el bull, aproximat uns 10 minuts vigilem, cal mantenir calent però que no es cremi.
Hem de desmmotllar el Cake en calent, atenció no et cremis. Ja podem anar fent pinzellades amb l'almívar, comencem pels laterals llargs posant el Cake de costat, despres part superior i costats curts.
Aquest proces amb l'almívar farà que el nostre Cake es conservi millor, serà un xic cruixent per fora amb molta intensitat de llimona al mossegar. Cal deixar refredar completament abans de posar a la nevera, et recomano que t'esperis a l'endemà per provar-lo, encara serà millor.
Et recordo que em pot deixar un comentari o enviar missatge, i si tens un moment pots passar pel meu compte d'instagram @cakeblanch i deixar-me un ❤️ o comentari. Si fas la recepta recorda etiquetar-me a mi i al mr Pierre-Hermé, geni de la recepta Cake au Citron.
Comentaris