Pull apart cinnamon bread
Recepta de @linda_lomelino
Avui et porto una meravellosa recepta de pa dolç amb canyella i cardamom del Llibre de la LINDA LOMELINO que de segur repetiràs i repetiràs....
L'origen d'aquest pa laminat prové dels anys 50 als EEUU, però aquesta recepta que ens proposa la Linda Lomelino va un xic més enllà utilitzant pel farcit "beurre noisette" i afegint a la massa llavors de cardamom.
La gracia visual i la part boja d'aquest pa recau en l'efecte laminat que s'aconsegueix " pull apart ", només cal estirar per menjar.
Ets fan de la canyella ?!? aquest pa és per tu, ets fan de les masses llevades ?!? aquest pa és per tu. Busques quelcom per esmorzar o sorpendre amb un bon berenar ?!? aquest pa és per tu !! No és una recepta dificil, només caldrà organitzar-se i fer el dia abans.
A continuació et deixo uns TIPS que de segur t'ajudaran i facilitaran l'elaboració d'aquest Pa de Canyella i Cardamom.
TIPS :
* Potser no has utilitzat mai llavors de cardamom ?, no es cap problema, les pots trobar en comerços de venta a granel d'espècies o al mercat. Has d'obrir la clofolla i passar les llavors per la mà de morter, només un xic no cal deixar-les fetes pols. No t'agrada el cardamom o no en tens a mà, pots fer igualment el Pa de canyella.
* Que és Infusionar la llet amb el cardamom i una branca de canyella, significa que posarem en un cassó petit la llet amb les llavors de cardamom maxacades i la branca de canyella a foc molt baix, en cap cas bullir. Deixar uns 10 minuts, apagar foc necessitarem tèbia, per dissoldre llevat.
* Necessitarem llevat fresc, jo el compro directament al forn de pa del meu barri, també en pots trobar als supermercats a les neveres on hi ha les nates, en format pastilla.
* Caldrà passar la mantega a mantega avellanada " beurre noisette ", més avall anoto com fer-ho.
* El farciment del Pa és amb mantega avellanada i canyella, pots modificar per crema de cacau i avellanes o fer-lo salat amb all-julivert o formatge ratllat i orenga ....
* Necessitaràs un motlle de cake, aproximat 23cm de llarg per 10cm ample.
* Necessitaràs una batedora, si tens robot de cuina amasador et serà útil i et no fer-ho a mà.
* Necessitaràs un corró per estirar la massa.
INGREDIENTS per la MASSA :
420g de farina amb un xic de sal
250 ml de llet infusionada amb branca de canyella i llavors de cardamom ( 1 culleradeta )
25g de llevat fresc
45g de sucre blanc granulat
75g de mantega a temperatura ambient
Preparem la Massa :
En un bol gran esmicola amb les mans el llevat fresc, afegeix un xic de la llet infusionada tèbia ( recorda treure el branca de canyella ), barreja amb una cullera per tal que el llevat es dissolgui. Afegeix la resta de la Llet e incorpora el sucre i la mantega a temperatura ambient, barreja fins obtenir una pasta homogènia. A continuació, i en varies tandes afegeix la farina a poc a poc, i amassa uns 5 o 10 minuts ( a mà o amb robot ). Tapa la massa amb un drap, i que reposi 1 hora en un lloc sense corrents d'aire i un xic càlid. Ha de llevar, doblar el volum.
INGREDIENTS per la "BEURRE NOISETTE ":
100g de mantega
Preparem la " beurre noisette " :
En un cassó petit a foc mig afegim la mantega, un cop fosa haurem de començar a vigilar, ha d'espetegar igual que les "cebetes" dels petards de Sant Joan, hem d'observar que agafa un color daurat marró, ho notarem per l'olor que desprèn a fruits secs, atenció en cap cas ha de passar a color negre !! Treure del foc i deixar refredar totalment , pots posar de 10 a 15 minuts a la nevera per agilitzar el procés, necessitarem que estigui cremosa per fer el següent pas.
INGREDIENTS pel FARCIT DEL PA :
Beurre Noisette refredada, textura cremosa.
90g de sucre blanc granulat
1 cullerada de canyella en pols
Preparem el farciment :
En un bol posem tots els ingredients i batrem durant uns 3 o 4 minuts, ha de quedar cremosa. Reservem a l'espera que la nostre massa hagi llevat suficientment.
Et deixo unes fotos per tal d'ajudar-te,
PREPAREM el nostre " PULL APART " per fer un 2on llevat :
Ja podem començar per estirar la massa amb un corró, hem de fer un rectangle d'uns 48 cm x 30 cm. Pots utilitzar un regle, t'ajudarà a visualitzar les mides, tingues un xic de paciència perquè de vegades estires i s'arronsa, ves fent a poc a poc. Quan tinguis el rectangle ja podem afegir el farciment i estendre per tota la massa. Amb un ganivet farem 6 tires de 8cm aproximadament, que anirem col·locant una damunt de l'altre. Quan tinguem totes les tires apilades farem 6 quadrats de uns 5cm cadascun. Ara tindrem 6 petites pilones amb 6 quadrats cada una.
Sembla un embolic però fixa't amb les fotos que et deixo a continuació.
Ara anem tallant les 6 tires de 8 cm i després tallem els quadrats de 5 cm.
Preparem el segon llevat i enfornem:
Posarem les piles al motlle de Cake, intentem que no quedin aixafades les unes amb les altres. Un cop dins el motlle, tornem a tapar amb un drap i esperarem un segon llevat de la massa, aproximadament uns 40 minuts, reservar en un lloc càlid i sense corrents d'aire.
Passat el temps prescalfa el forn uns 10 minuts a 180 graus. Ja podràs enfornar uns 35-40minuts, atenció passats 15 minuts vigila que no el Pa no estigui massa torrat i si cal tapa el motlle amb paper de plata o de forn.
Ja només et queda gaudir d'aquest Pa de Canyella i cardamom, nom original de " PULL APART CINNAMOM BREAD ".
Comentaris