Passa al contingut principal

Pa de canyella i cardamom

Pull apart cinnamon bread

Recepta de @linda_lomelino


Avui et porto una meravellosa recepta de pa dolç amb canyella i cardamom  del Llibre de la LINDA LOMELINO que de segur repetiràs i repetiràs.... 
L'origen d'aquest pa laminat prové dels anys 50 als  EEUU, però aquesta recepta que ens proposa la Linda Lomelino va un xic  més enllà  utilitzant pel farcit "beurre noisette" i  afegint a la massa llavors de cardamom.
La gracia visual i la part boja d'aquest pa recau en l'efecte laminat que s'aconsegueix " pull apart ",  només cal estirar per menjar. 
Ets fan de la canyella ?!? aquest pa és per tu,  ets fan de les masses llevades ?!? aquest pa és per tu. Busques quelcom per esmorzar o sorpendre  amb un bon berenar ?!? aquest pa és per tu !!    No és una recepta dificil,  només  caldrà organitzar-se i fer el dia abans.
A continuació et deixo uns TIPS que de segur t'ajudaran i facilitaran l'elaboració d'aquest Pa de Canyella i Cardamom.

TIPS :
* Potser no has utilitzat mai llavors de cardamom ?,  no es cap problema,  les pots trobar en comerços de venta a granel  d'espècies o al mercat.  Has d'obrir la clofolla i passar les llavors per la mà de morter, només un xic no cal deixar-les fetes pols. No t'agrada el cardamom o no en tens a mà, pots fer igualment el Pa de canyella.
* Que és Infusionar la llet amb el cardamom i  una branca de canyella,  significa que posarem en un cassó petit la llet amb les llavors de cardamom maxacades i la branca de canyella a foc molt baix, en cap cas bullir. Deixar uns 10 minuts, apagar foc necessitarem tèbia, per dissoldre llevat.
* Necessitarem llevat fresc,  jo el compro directament al forn de pa del meu barri, també en pots trobar als supermercats a les neveres on hi ha les nates, en format pastilla.
* Caldrà passar la mantega a mantega avellanada " beurre noisette ",  més avall anoto com fer-ho.
* El farciment del Pa és amb mantega avellanada i canyella, pots modificar per crema de cacau i avellanes o fer-lo salat amb all-julivert o formatge ratllat i orenga ....
* Necessitaràs un motlle de cake,  aproximat 23cm de llarg per 10cm ample.
* Necessitaràs una batedora,   si tens robot de cuina amasador et serà útil i et no fer-ho a mà.
* Necessitaràs un corró per estirar la massa.


INGREDIENTS per la MASSA :

420g de farina amb un xic de sal
250 ml de llet infusionada amb branca de canyella i llavors de cardamom ( 1 culleradeta )
25g de llevat fresc
45g de sucre blanc granulat
75g de mantega a temperatura ambient 

Preparem la Massa :

En un bol gran esmicola amb les mans el llevat fresc, afegeix un xic de la llet infusionada tèbia (  recorda treure el branca de canyella ), barreja amb una cullera per tal que el llevat es dissolgui. Afegeix la resta de la Llet e incorpora el sucre i la mantega a temperatura ambient, barreja fins obtenir una pasta homogènia. A continuació, i en varies tandes afegeix la farina a poc a poc,  i amassa uns 5 o 10 minuts ( a mà  o amb robot ). Tapa la massa amb un drap,  i que reposi 1 hora en un lloc sense corrents d'aire i un xic càlid. Ha de llevar, doblar el volum. 



INGREDIENTS per la "BEURRE NOISETTE ":

100g de mantega

Preparem la " beurre noisette " :

En un cassó petit a foc mig afegim la mantega, un cop fosa haurem de començar a vigilar, ha d'espetegar  igual que les "cebetes" dels petards de Sant Joan, hem d'observar que agafa un color daurat marró,  ho notarem per l'olor que desprèn a fruits secs, atenció en cap cas ha de passar a color negre !!  Treure del foc i deixar refredar  totalment , pots posar de 10 a 15 minuts a la nevera per agilitzar el procés, necessitarem que estigui cremosa per fer el següent pas.

INGREDIENTS pel FARCIT DEL PA :

Beurre Noisette refredada, textura cremosa.
90g de sucre blanc granulat
1 cullerada de canyella en pols

Preparem el farciment :

En un bol posem tots els ingredients i batrem durant uns 3 o 4  minuts, ha de quedar cremosa. Reservem a l'espera que la nostre massa hagi llevat suficientment.
Et deixo unes fotos per tal d'ajudar-te,







PREPAREM el nostre " PULL APART "  per  fer un 2on llevat :

Ja podem començar per estirar la massa amb un corró, hem de fer un rectangle d'uns 48 cm x 30 cm. Pots utilitzar un regle, t'ajudarà a visualitzar les mides, tingues un xic de paciència perquè de vegades estires i s'arronsa, ves fent a poc a poc. Quan tinguis el rectangle ja podem afegir el farciment i estendre per tota la massa.  Amb un ganivet farem 6 tires de  8cm aproximadament, que anirem col·locant una damunt de l'altre. Quan tinguem totes les tires apilades farem 6 quadrats de uns 5cm cadascun. Ara tindrem 6 petites pilones amb 6 quadrats cada una.
Sembla un embolic però fixa't amb les fotos que et deixo a continuació.



 

Ara anem tallant les 6 tires de 8 cm i després tallem els quadrats de 5 cm.







Preparem  el segon llevat  i enfornem:

Posarem les piles al motlle de Cake, intentem que no quedin aixafades les unes amb les altres. Un  cop dins el motlle, tornem a tapar amb un drap i esperarem un segon llevat de la massa, aproximadament uns 40 minuts, reservar en un lloc càlid i sense corrents d'aire.



Passat el temps prescalfa el forn uns 10 minuts a 180 graus. Ja podràs enfornar uns 35-40minuts, atenció passats 15 minuts vigila que no el Pa no estigui massa torrat i si cal tapa el motlle amb paper de plata o de forn.

Ja només et queda gaudir d'aquest Pa de Canyella i cardamom, nom original de " PULL APART CINNAMOM BREAD ".
Pots deixar un comentari o buscar-me a Instagram @cakeblanch i enviar-me un missatge per aclariments , i si t'ha agradat  també pots deixar un ❤️ !!!  




Text i fotos propietat intel·lectual de @cakeblanch


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Panellets de tardor

Panellets de Tot Sants ... Els meus preferits d'ametlla, coco i xocolata 70% cacau ... Ja són Fires de Girona i això ens anuncia que hem de procurar tenir a punt els Panellets. Habitualment preparo el massapà un parell de dies abans del 1 Novembre -Tot Sants,  segons el temps que disposi vaig preparant i afegint sabors i els enfornem a demanda. Quasi bé tot organitzat com una empresa, perquè durant la setmana de Fires no falti a casa aquest dolç tan típic!! Comencem pels ingredients del MASSAPÀ  : Aproximadament uns 40 a 45 panellets. Massapà bàsic : - 250 g farina d'ametlla - 200 g de sucre granulat blanc - ratlladura d'una llimona - 40 g d'aigua -  beina de vainilla (opcional) Ingredients per afegirs els diferents sabors : - 50 g de coco ratllat - 50 g de xocolata mínim 70 % cacao - 50 g d'ametlla "granillo " o  palets. - un xic sucre blanc per arrebossar - drops de xocolata negra Tots els ingredients els compro al mercat del Lleó de Girona. M'encan

Zebra Bundt Cake

BundtCake animal print. Un Bundt fantàstic per sorprendre. El 15 de novembre és el dia del Bundtcake,  aquests cakes que es fornejen amb els marevellosos motlles d'alumini Bundt amb la ximeneia al centre. Fa uns tres anys vaig adquirir el meu primer, de la casa NordicWare, vaig triar un model que en diuen Vintage Star, i encara ara tan enamorada com el primer dia.  Els coneixes ?? tenen formes que semblen impossibles de desmmotllar per cada estació de l'any o festa especial.  Aquest és de 2,5 litres de capacitat i al ser gran m'agrada fer-lo servir quan som molts a casa. Un Bundt de vainilla i cacao, un cake molt lleuger, que  ens resoldrà alguns esmorzars al llarg de la setmana...   Per poder fer el print de Zebra necessitem una massa més líquida que un cake marmolat habitual i no utilitzarem mantega, tampoc utilitzarem bicarbonat perque fer el print requereix un xic més de temps abans d'enfornar. INGREDIENTS: 275 ml de llet 200 ml oli suau d'oliva 4 ous grans L 15

Cake de Poma de Girona

Cake de Poma. Cake de Poma de Girona i canyella,  un cake molt aromàtic.  Novembre, em llevo i plou,  és un dia gris i no sembla que vulgui canviar. El primer que faig es preparar-me una tassa de cafè  i tranquilament el meu cap es posa en marxa.  Em sembla un bon moment per posar el Blog al dia i compartir una recepta de tardor KM 0 que  ens farà gaudir de les maravelloses pomes  de Girona. A continuació us detallo la llista d'ingredients,  tots ells fàcils  i coneguts, i com sempre comprats als comerços del barri. INGREDIENTS : - 3 Ous - 125 g de sucre  - ratlladura d'una llimona - ratlladura d'una taronja - 1 i 1/2 cullaredeta  de canyella - 1/2 cullaredeta de  gengibre - 1 cullaredeta de pasta de vainilla - 125 ml oli suau d'oliva - 125 g de iogurt natural  sense sucre - 250 de farina - 50 g de farina d'ametlla - 50 g de Maizena - 1 sobre de llevat químic Tipus Royal - 1 xic de sal - 1 poma  de Girona tallada a daus petits - 2 pomes de Girona laminades Comencem