Passa al contingut principal

Galetes de Melassa , Canyella i Gengibre.

Unes galetes amb gust de tardor...

Que et puc dir d'aquestes galetes excepte que son un somni d'un dia intens  de tardor, un d'aquells dies plens d'emocions. Aromatitzades amb canyella, gengibre i cardamom   et transporten a un bosc on ja hi predomina el canvi d'estació,  els colors i les olors de la tardor...

Aquesta recepta es pot considerar un tresor, i em sap greu identificar-la com d'origen desconegut, però ja fa anys que la tinc, i per falta de mètode i experiència no vaig anotar de quin  llibre l'havia extret.  El que et puc assegurar d'aquesta recepta és l'encert i la combinació d'ingredients.  A casa al llarg dels anys hem fet infinitat de galetes per  celebrar i per compartir, hem decorat galetes de Halloween i de Nadal des de que els nens eren molt petits. I ara ja estem preparats per dir-te que aquesta és la millor recepta i això s'ha de compartir.

A continuació et deixo uns TIPS que t'ajudaran per l'èxit total .

TIPS :

* Necessitarem un ingredient diferent : la Melassa, suc canya de sucre, altrament dit  mel de canya, mel negre... Jo utilitzo la "Ingenio nuestra señora del Carmen" ( de les poques que es fabriquen a Europa, per no dir la única, situada a un poble de Malaga). Si sou de Girona la podeu trobar al Veritas Girona o al Sanum Girona,  segur que hi ha altres comerços però desconec.

* Estris: un cassó petit, un bol gran, una espàtula, paper de forn, un curró i  talladors amb forma per galetes.

* Temps : cal preparar i deixar la massa a la nevera un mínim de 12 hores.

* Dificultat: molt fàcil per preparar amb família.

* Recorda que el primer pas sempre es pesar i preparar els ingredients.


A continuació et detallo els ingredients per elaborar la recepta de galetes que,  a part de la Melassa, els podem considerar quotidians :

INGREDIENTS per les GALETES :

Amb aquestes quantitats  podràs fer unes 75 galetes, tot dependrà de la mida / forma de les galetes .  

100 g de mantega

75 g de melassa 

100 g de sucre granulat, pot ser sucre morè

1 + 1/2 cullaredeta de canyella en pols

1 + 1/2 cullaredeta de gengibre ( ratllat fresc )  pots utilitzar gengibre en pols.

1/2 cullaredeta de cardamom en pols

75 g de nata líquida

300 g de farina tot ús + un xic de sal

1 + 1/2  cullaredeta de bicarbonat

RECEPTA  de Galetes pas a pas :

Primer de tot pesarem la farina, afegirem la sal i el bicarbonat. Ho passarem per un colador un parell de vegades i reservarem en un bol gran.

Ara pesarem  i preparem els següents ingredients : la mantega, la melassa, el sucre i les espècies. Posar-ho tot en un cassó petit a foc mitg  fins que quedi fos i ben integrat. Retirem del foc i deixarem tapat durant 5 minuts.

Passats els 5 minuts de repòs afegirem la nata liquida, barregem.


Ara ja només queda abocar la barreja liquida a la farina.

Tot seguit i amb una espàtula barreja suaument integrant bé la farina per tal que no quedin grumolls ni taques blanques. Un parell de minuts i notaràs que la barreja agafa brillantor, ja estarà a punt per refrigerar unes 12 hores a la nevera, recorda de tapar-la  bé.


Passades les 12 hores  de repòs a la nevera ja ens podem preparar per la segona part de la recepta.

Escalfar el forn a 180 graus.

En un paper de forn extendre 1/4 de la massa de galetes  fins obtenir un rentagle imperfecte,  tornar a refredar uns 5 minuts mentre estirem un altre quart de la massa. Així successivament anem fent el mateix procés fins tenir tota la massa estirada en rectangles. Estirar la massa fa que aquesta s'escalfi, el pas de tornar la massa estirada a la nevera farà més senzill tallar les galetes i que aquestes mantinguin la forma al coure-les al forn. Si ho fem en 4 tandes en anirà millor per enfornar les galetes ( unes 15 o 20 cada enfornada )

Ja pots anar tallant les galetes i enfornar. Son 5-7 minuts de forn,  ull cada forn és un món i fes molta atenció per tal que no es cremin.


Aquesta recepta de galetes admet diferents variacions, ja sigui susbtituint les espècies per altres del teu gust o substituint 60 grams de farina per 60g de cacao pur en pols ( tipus Valor).

No necessiten decoració, son boníssimes fines i sense res... però  si tens temps queden fantàstiques amb algun toc de xocolata.  Per  les nostres especials  de tardor les hem banyat amb un xic de xocolata de postres Nestle Praliné, "granillo" d'ametlla  i gotes de xocolata ...

Qualsevol  dia es bo per fer aquestes galetes aromatitzades de canyella i gengibre, però hi ha receptes que ens transporten directes a un moment concret, i aquesta recepta va directe a la tardor !! Guarda-la bé que de veritat es un tresor !!.

Pots deixar un comentari o buscar-me a Instagram @cakeblanch i si t'ha agradat  també pots deixar un ❤️ així m'ajudes a continuar !!!  


Text i fotos propietat de @cakeblanch.

                                                             


                                                                                                                                                                                                                                                                                                  









Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Panellets de tardor

Panellets de Tot Sants ... Els meus preferits d'ametlla, coco i xocolata 70% cacau ... Ja són Fires de Girona i això ens anuncia que hem de procurar tenir a punt els Panellets. Habitualment preparo el massapà un parell de dies abans del 1 Novembre -Tot Sants,  segons el temps que disposi vaig preparant i afegint sabors i els enfornem a demanda. Quasi bé tot organitzat com una empresa, perquè durant la setmana de Fires no falti a casa aquest dolç tan típic!! Comencem pels ingredients del MASSAPÀ  : Aproximadament uns 40 a 45 panellets. Massapà bàsic : - 250 g farina d'ametlla - 200 g de sucre granulat blanc - ratlladura d'una llimona - 40 g d'aigua -  beina de vainilla (opcional) Ingredients per afegirs els diferents sabors : - 50 g de coco ratllat - 50 g de xocolata mínim 70 % cacao - 50 g d'ametlla "granillo " o  palets. - un xic sucre blanc per arrebossar - drops de xocolata negra Tots els ingredients els compro al mercat del Lleó de Girona. M'encan

Zebra Bundt Cake

BundtCake animal print. Un Bundt fantàstic per sorprendre. El 15 de novembre és el dia del Bundtcake,  aquests cakes que es fornejen amb els marevellosos motlles d'alumini Bundt amb la ximeneia al centre. Fa uns tres anys vaig adquirir el meu primer, de la casa NordicWare, vaig triar un model que en diuen Vintage Star, i encara ara tan enamorada com el primer dia.  Els coneixes ?? tenen formes que semblen impossibles de desmmotllar per cada estació de l'any o festa especial.  Aquest és de 2,5 litres de capacitat i al ser gran m'agrada fer-lo servir quan som molts a casa. Un Bundt de vainilla i cacao, un cake molt lleuger, que  ens resoldrà alguns esmorzars al llarg de la setmana...   Per poder fer el print de Zebra necessitem una massa més líquida que un cake marmolat habitual i no utilitzarem mantega, tampoc utilitzarem bicarbonat perque fer el print requereix un xic més de temps abans d'enfornar. INGREDIENTS: 275 ml de llet 200 ml oli suau d'oliva 4 ous grans L 15

Cake de Poma de Girona

Cake de Poma. Cake de Poma de Girona i canyella,  un cake molt aromàtic.  Novembre, em llevo i plou,  és un dia gris i no sembla que vulgui canviar. El primer que faig es preparar-me una tassa de cafè  i tranquilament el meu cap es posa en marxa.  Em sembla un bon moment per posar el Blog al dia i compartir una recepta de tardor KM 0 que  ens farà gaudir de les maravelloses pomes  de Girona. A continuació us detallo la llista d'ingredients,  tots ells fàcils  i coneguts, i com sempre comprats als comerços del barri. INGREDIENTS : - 3 Ous - 125 g de sucre  - ratlladura d'una llimona - ratlladura d'una taronja - 1 i 1/2 cullaredeta  de canyella - 1/2 cullaredeta de  gengibre - 1 cullaredeta de pasta de vainilla - 125 ml oli suau d'oliva - 125 g de iogurt natural  sense sucre - 250 de farina - 50 g de farina d'ametlla - 50 g de Maizena - 1 sobre de llevat químic Tipus Royal - 1 xic de sal - 1 poma  de Girona tallada a daus petits - 2 pomes de Girona laminades Comencem