Passa al contingut principal

Un rústic Cake de poma de Girona

Un Cake amb molt caràcter.

Al llarg dels anys m'he topat amb diferents receptes de Cake de poma, però ara que crec que estic preparada per dir-vos que aquest és el Cake de poma guanyador!! Les làmines de poma al interior del cake em tenen el cor robat. Aquella dita que de vegades menys és més, és aplicable a aquesta recepta. Pocs ingredients però amb un resultat autèntic, amb sabor i caràcter, que et transportarà per terres de Girona, passant pel Gironès, el Baix i l'Alt Empordà, resseguint tots aquells camps de pomeres. Capa a capa,  així de rústic i olorós és aquest Cake.

A continuació et detallo els ingredients, el pas a pas i uns Tips que t'ajudaran per tal d'aconseguir l'èxit amb aquest Cake !!

INGREDIENTS:

2 o 3 pomes de Golden, segons tamany.

1 cullerada sopera de canyella

2 cullerades de sucre blanc

                        **

180 g de sucre blanc

2 ous temperatura ambient

120 ml d'oli d'oliva suau ( també pots utilitzar gira-sol)

40 ml de suc taronja

1 culleradeta de vainilla liquida

180 g de farina tot ús

1 cullaredeta de llevat en pols ( tipus Royal)

TIPS :

* Cal tenir els ingredients a temperatura ambient, i encendre previament el forn a 180 graus mentres vas pesant els ingredients.

* Les pomes poden ser de la varietat Golden i prova també amb les Gala, queda molt saborós. Busca producte amb denominació d'origen , ja sigui poma de Girona, poma de l'Empordà...

* Et recomano utilitzar unes varetes elèctriques per batre els ous amb el sucre,  també pots fer-ho manualment, llavors et caldrà batre més  temps .

* Jo he utilitzat un motlle angel food cake de 17 cm de diàmetre, però ho fet solament  pel forat-xemeneia, pots utilitzar també un motlle allargat o un motlle rodó, el principal és  que sigui alt ja que l'objectiu és  aconseguir  diferents capes de poma laminada.

RECEPTA :

Laminar la poma,   rentar i pelar les pomes. Tallar a quarts i treure el cor. Laminar les pomes  amb una mandolina  o filetejar ben primes amb un ganivet.

Posarem les làmines de poma dins un recipient amb una cullerada sopera de canyella en pols i dues cullerades soperes de sucre blanc i amb compte ho barregem per tal que s'impregnin tota la poma. És  important fer aquest pas primer i després preparar la resta del Cake, d'aquesta forma la poma quedarà macerada.

Fet aquest pas pesa la resta d'ingredients ;

- En un bol la farina, el llevat i un pessic de sal. Reserva.

- Expremem el suc de taronja i afegim la vainilla. Reserva.

- Deixa a punt els 120 ml.  d'oli en un got o tassa. Reserva.

- En un bol pesa el sucre i afegeix els ous, batre amb varetes  elèctriques  entre 2 o 3 minuts. Ha de blanquejar i espessir.

- Afegir l'oli en fil sense parar de batre, fins que s'incorpori. 

- Ara en tres tandes afegirem la farina ( que ja dur el llevat i la sal), alternant amb el suc de taronja. Començant amb la farina i barrejant suaument amb espàtula per acabar amb la farina.

Un cop ja tenim la barreja a punt ja podem anar preparant la posada en escena del nostre rústic Cake de poma.

Cal tenir el motlle a punt,  untat  amb mantega i enfarinat, o folrat amb paper de  forn. Tot plegat et farà molt més fàcil  desmotllar.


Com fer les capes de poma laminada.  Posarem una capa fina i uniforme de la barreja del cake per després posar una capa  de poma laminada, i així successivament i alternant fins a un mínim de tres capes de poma.  Recorda deixar una capa de poma pel final, aquesta última pot ser més  generosa de poma,  i fins i tot admet per sobre un rajolí de licor ( com per exemple calvados), això  va al gust.

Sobretot no oblidis que cal deixar  com a mínim un parell de dits del motlle sense omplir, aquest Cake, i gràcies al treball de batre el sucre amb els ous pujarà un xic dins el forn.

Ja podrem enfornar el nostre Cake de poma, necessitarem uns 60 minuts de cocció a 180 graus, però com que cada forn i segons el motlle utilitzat és un món,  fés un cop d'ull al Cake passats 45 minuts.  Comprova amb un tester per Cakes o una pal de broxeta que estigui cuit,  el tester ha de sortir completament net.

Cal deixar refredar  abans de desmotllar, un mínim d'una hora per evitar que s'esmicoli, i més ara que tanta calor. 

Conservació:

temperatura ambient i embolicat amb paper film es conserva perfectament de 3 a 4 dies, a la nevera fins a 7 dies. Però crec que a casa no dura ni dos dies !!

Et recomano utilitzar un ganivet de serra per tallar el Cake i fer unes porcions perfectes !! Ara que fa calor aprofita i afegeix una bola de gelat de vainilla i veuràs quin plaer.... 

Qualsevol dubte o suggeriment pots escriure'm a comentaris, estaré encantada de llegir-te.

Si vols veure més del que faig pots buscar-me a Instagram @cakeblanch,  ❤️ m'ajudes i m'animes a continuar compartint noves receptes.


El text i les fotos són propietat de @cakeblanch, moltes gràcies per respectar el meu treball. 










Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Panellets de tardor

Panellets de Tot Sants ... Els meus preferits d'ametlla, coco i xocolata 70% cacau ... Ja són Fires de Girona i això ens anuncia que hem de procurar tenir a punt els Panellets. Habitualment preparo el massapà un parell de dies abans del 1 Novembre -Tot Sants,  segons el temps que disposi vaig preparant i afegint sabors i els enfornem a demanda. Quasi bé tot organitzat com una empresa, perquè durant la setmana de Fires no falti a casa aquest dolç tan típic!! Comencem pels ingredients del MASSAPÀ  : Aproximadament uns 40 a 45 panellets. Massapà bàsic : - 250 g farina d'ametlla - 200 g de sucre granulat blanc - ratlladura d'una llimona - 40 g d'aigua -  beina de vainilla (opcional) Ingredients per afegirs els diferents sabors : - 50 g de coco ratllat - 50 g de xocolata mínim 70 % cacao - 50 g d'ametlla "granillo " o  palets. - un xic sucre blanc per arrebossar - drops de xocolata negra Tots els ingredients els compro al mercat del Lleó de Girona. M'encan

Zebra Bundt Cake

BundtCake animal print. Un Bundt fantàstic per sorprendre. El 15 de novembre és el dia del Bundtcake,  aquests cakes que es fornejen amb els marevellosos motlles d'alumini Bundt amb la ximeneia al centre. Fa uns tres anys vaig adquirir el meu primer, de la casa NordicWare, vaig triar un model que en diuen Vintage Star, i encara ara tan enamorada com el primer dia.  Els coneixes ?? tenen formes que semblen impossibles de desmmotllar per cada estació de l'any o festa especial.  Aquest és de 2,5 litres de capacitat i al ser gran m'agrada fer-lo servir quan som molts a casa. Un Bundt de vainilla i cacao, un cake molt lleuger, que  ens resoldrà alguns esmorzars al llarg de la setmana...   Per poder fer el print de Zebra necessitem una massa més líquida que un cake marmolat habitual i no utilitzarem mantega, tampoc utilitzarem bicarbonat perque fer el print requereix un xic més de temps abans d'enfornar. INGREDIENTS: 275 ml de llet 200 ml oli suau d'oliva 4 ous grans L 15

Cake de Poma de Girona

Cake de Poma. Cake de Poma de Girona i canyella,  un cake molt aromàtic.  Novembre, em llevo i plou,  és un dia gris i no sembla que vulgui canviar. El primer que faig es preparar-me una tassa de cafè  i tranquilament el meu cap es posa en marxa.  Em sembla un bon moment per posar el Blog al dia i compartir una recepta de tardor KM 0 que  ens farà gaudir de les maravelloses pomes  de Girona. A continuació us detallo la llista d'ingredients,  tots ells fàcils  i coneguts, i com sempre comprats als comerços del barri. INGREDIENTS : - 3 Ous - 125 g de sucre  - ratlladura d'una llimona - ratlladura d'una taronja - 1 i 1/2 cullaredeta  de canyella - 1/2 cullaredeta de  gengibre - 1 cullaredeta de pasta de vainilla - 125 ml oli suau d'oliva - 125 g de iogurt natural  sense sucre - 250 de farina - 50 g de farina d'ametlla - 50 g de Maizena - 1 sobre de llevat químic Tipus Royal - 1 xic de sal - 1 poma  de Girona tallada a daus petits - 2 pomes de Girona laminades Comencem